Ringkøbing IF var livsdefinerende for Korn

Der er seks romkugler til det menneske, som får Niels Kornberg til at fremhæve sig selv eller sine gerninger.

Præmien kan egentlig også være en Tesla, eller en eksotisk ø i Caribien, for det kommer aldrig til at ske.

Hvis man slår op i betydningsordbogen for at finde en forklaring på ydmyghed, burde der være et billede af Niels Kornberg.

Korn, som han typisk kaldes i Ringkøbing IF, voksede op som den yngste i en søskendeflok på fire i en fattig arbejderfamilie i Ringkøbing, og som ung pegede intet i retning af en mangeårig fremtid i den lokale fodboldklub.

Korn var på en anden, og, efter forældrenes mening, helt forkert kurs.

Ikke tilpas med fokus

Vi sidder i speakerboksen inden en hjemmekamp på Green Arena, og da hjemmeholdets trænere og spillere en efter en kommer ind på banen for at varme op, løber klubbens A+ træner og videoanalytiker Arne Linnet op til speakerboksen.

- Måske skal I lige slukke for mikrofonen, siger han grinende.

Niels Kornberg mumler lidt og skynder sig at slukke for mikrofonen.

Ovenstående fortæller to ting – dels at Niels Kornberg ikke er et teknisk vidunder, og derudover bryder han sig ikke om at bringe sig selv i fokus.

Jo, han modtog i 2018 prisen En Gjæw Vestjyde for sit mangeårige frivillige arbejde i Ringkøbing IF, men han følte sig ikke decideret tilpas på scenen.

Han var glad for og stolt af prisen og anerkendelsen, selvfølgelig, men hver gang den offentlige lyskegle søger ham, bliver han urolig og lettere forlegen, for helst passer han i fred og ro sit arbejde, sin familie, havearbejdet og det frivillige arbejde hos Ringkøbing IF.

En livsdefinerende beslutning

Korn nåede at fylde 16 år, inden han begyndte at spille fodbold i klubregi, og det skete selvfølgelig i Ringkøbing IF.

Det blev til 16 år som målmand i klubben, hvor højdepunktet var en enkelt kamp på klubbens andethold, men ret hurtigt fokuserede han også på sin egen trænergerning i ungdomsafdelingen.

- Der var en periode, hvor jeg udover at spille selv, trænede ungdomshold, og samtidig var jeg holdleder for førsteholdet, ungdomsformand i fodboldudvalget samt kampfordeler for 3-, 5-, 7-, og 8-mandsholdene, fortæller Niels Kornberg, som med sin entré i Ringkøbing IF ubevidst tog et livsdefinerende valg.

- Dengang var jeg ikke i det bedste selskab, til stor fortrydelse for min mor og far, og hvis jeg ikke var begyndt at bruge min fritid i klubben, kunne det også let være gået helt galt for mig. Det gjorde det i hvert fald for mange af de andre fra det slæng, jeg var en del af dengang, erkender Niels Kornberg.

Sådan gik det heldigvis ikke – i stedet kom han i lære hos Ringkjøbing Amt, han stiftede familie, og han fortsatte ufortrødent sit frivillige arbejde hos Ringkøbing IF.

Ting skal være i orden

Her er han kendt som manden, der sjældent siger nej til en opgave, selv om han mener, at han vist skruede lidt ned for aktivitetsniveauet, mens børnene var små, og det er ikke forkert at sige, at alfabetet hos Ringkøbing IF begynder med K for Korn.

- Jeg har efterhånden oparbejdet en vis erfaring, så det er kun naturligt, at jeg bliver spurgt om mange ting, siger han med et afslappet skuldertræk.

Han er omgivet af struktur og orden i sagerne, men han er ikke ufejlbarlig, slår han fast.

- Vi laver alle fejl, men jeg plejer at sige: Én fejl pr. sæson, og så er der ikke plads til flere som kampfordeler.

Ting skal være i orden, som Niels Kornberg siger igen og igen, og han kalder sit frivillige arbejde for en livsstil.

- Det er det jo blevet, og min mission er at bidrage til, at rammerne er så optimale som muligt, så den sportslige og kommercielle afdeling ikke skal spekulere på den slags. Jeg gør det for at hjælpe foreningen, så den fremstår stærk og velfungerende til gavn for medlemmer og gæster, forklarer Niels Kornberg, inden han hurtigt tilføjer, at der også kommer meget den modsatte vej.

- Det frivillige arbejde i RIF har givet mig rigtig mange gode bekendtskaber, oplevelser og udfordringer, så for mig handler det ikke kun om at give. Jeg får tilbage i rigelige mængder, understreger han taknemmeligt.

Kommer hurtigt videre

Han forklarer også, at han grundlæggende ikke har det godt med at snakke om sig selv, men hvis det gavner RIF, er det okay, konstaterer han roligt.

Når han har stunder for sig selv, kaster han sig ofte over historiske bøger, lytter til rock- og bluesmusik eller ser en god film eller fodboldkamp på tv, og så skal haven jo også passes, siger en mand, som er født i Ringkøbing og aldrig har boet andre steder.

Loyaliteten er også tydelig i forhold til arbejdsplads – først 21 år hos Ringkjøbing Amt, og siden økonomikonsulent hos Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Jeg har det fint med folk, som gerne vil prøve at bo i en større by, eller vil ud for at opleve den store verden, men jeg har aldrig haft behovet. Min kone er også herfra byen, og jeg befinder mig rigtig fint i Ringkøbing, slår han fast.

Niels Kornberg sørger for, at informationsflowet i klubben er højt, for han er af den overbevisning, at mange fejl opstår på baggrund af dårlig eller manglende information.

- Information er vigtig for mig – jo bedre informeret, jo færre fejl, og dermed får klubben eksempelvis færre bøder, fortæller Niels Kornberg, som dybest set ikke bryder sig om konflikter, men han er ikke bange for at gå ind i dem, hvis hans grænser for ordentlighed og fornuft brydes.

- Jeg kan blive sur, bestemt, men jeg bliver det ikke, fordi folk er uenige med mig. Jeg er også typen, som ikke bærer nag, men hurtigt kommer videre, når der er taget en beslutning højere oppe i systemet. Også selv om jeg ikke er enig i beslutningen, siger Niels Kornberg med et skævt smil.

En mand som via Ringkøbing IF vendte ungdommens dårlige selskab ryggen.

Han har betalt tilbage lige siden.

FAKTABOKS 1
Blå bog
Niels Kornberg (Korn)
Alder: 57 år
Fødested: Ringkøbing
Bopæl: Ringkøbing
Civil stand: Gift
Børn: En datter og en søn
Job: Økonomikonsulent Ringkøbing-Skjern Kommune
Favoritklub: Ringkøbing IF og Wolverhampton Wanderers (siden 1973)
Diverse: Modtager af Aage Eltons Initiativ Pokal (DBU Jylland Region 2) samt En Gjæw Vestjyde 2018

FAKTABOKS 2
RIF og Korn
I RIF er Niels Kornberg kendt som Korn, og nedenfor er de opgaver, Korn enten har haft eller har i klubben:
Som aktiv målmand på tredje-, fjerde- og femteholdet
Står noteret for en enkelt kamp på andetholdet
Stoppede som 32-årig efter en operation for en diskusprolaps
Ungdomstræner i 12 år (begyndte som 17-årig)
Medlem af fodboldudvalget i 12 år
Formand for fodboldudvalget i to år
Holdleder for førsteholdet i otte år
Lavede kampprogrammer til førsteholdets kampe, og skrev om rundens kamp eller spillerprofil til Dagbladet
Startede DBU’s fodboldskole op i RIF
Var fodboldskoleleder i tre år
Medansvarlig for mål, målnet m.v.
Medlem af JBU Region 2’s turneringsudvalg i 13 år
Tidligere ansvarlig for indendørs fodbold i mange år
Klubbens postadresse er Niels Kornbergs adresse
Klubbens kontaktperson til DGI, DBU og DBU Jylland
Kampfordeler i Ringkøbing IF
Står for booking af kunstgræsbanen
Påsætter lokale dommere til 7- og 8-mandskampe
Påsætter baner og omklædningsrum til hjemmekampe og -stævner
Tager sig af regel-spørgsmål fra klubbens trænere og ledere
Afløser som speaker, videomand og holdleder