Julegaven er et individuelt træningsprogram

Siden 2017 har Jimmi Azam haft sin gang i Ringkøbing IF.

Den rutinerede fysioterapeut er manden, som sørger for, at RIF-spillerne er i den rette fysiske forfatning, og derudover hjælper han naturligvis skadede spillere tilbage mod topformen. Blandt meget andet.

- Det er vigtigt, at trænerstaben ikke skal bruge ressourcer og tanker på skadede spillere – dem tager jeg mig af – og så snakker vi løbende om spillernes tilstand i forhold til træning og kamp, siger Jimmi Azam.

Lige nu venter en længere julepause, og kort ind i det nye år begynder træningen igen – denne gang med en noget kortere opstart end vanligt – og det stiller krav til spillerne, understreger Jimmi Azam.

- Spillernes arbejde i den kommende tid afgør, hvor sjovt det bliver efter jul. Vi har en måned mindre at forberede os i efter jul, så det er afgørende, at spillerne passer løbe- og styrketræningen i pausen, men der skal generelt gøres lidt hele vejen rundt – også i forhold til boldomgang, siger Jimmi Azam.

Det sure arbejde skal laves

Han har lavet individuelle træningsprogrammer til alle spillere som en form for julegaver, og det er gjort i en god mening, for det handler om at stå i den bedst mulige forfatning, når den korte opstart skydes i gang.

- Jeg har da store forhåbninger til, at spillerne passer den aftalte træning, for ellers er der større risiko for skader, når træningen indledes igen.

Han har i dette efterår også brugt en del tid på genoptræning af skadede spillere, to brækkede ankler og en alvorlig knæskade blandt andet, og generelt glæder han sig over at være en del af en velfungerende og humørfyldt klub.

- Vi har mange unge spillere, som er sultne, og når de først mærker fremgang og effekten af eksempelvis styrke- og sprinttræning, motiveres de til at yde endnu mere, siger Jimmi Azam.

Generelt hører der surt arbejde med, inden det bliver sjovt, påpeger RIF-fysioterapeuten, og han ser det som en vigtig opgave at ramme den mest hensigtsmæssige træning for den enkelte – uanset om vedkommende er skadet er klar til at spille.

Spillere kommer stærkere tilbage

- Løbetræning for en fodboldspiller er ikke kun lange ture på fem og 10 kilometer. Fodbold er et intervalspil, som er fyldt med retningsskift, højintense løb og så videre, og det skal trænes og vedligeholdes i en pause. I det hele taget er den fodboldrelaterede træning afgørende i en pause, men den må naturligvis gerne suppleres af det, jeg kalder kosmetisk træning, dog skal den primære træning som udgangspunkt have et fodboldmæssigt formål, siger Jimmi Azam.

Inden spillerne blev sendt på ferie, blev de testet i samarbejde med FysioLab, og det gav et meget konkret og retvisende billede af, hvor den enkelte spiller står.

Dosering af træning er dog også afgørende, for kroppen skal hvile for at blive stærkere, forklarer Jimmi Azam.

- En ældre spiller kender sin krop bedre end en ung spiller, men for begge gruppe af spillere gælder det, at fysik og færdigheder skal holdes ved lige hele året, for det tager alt for lang tid at bygge op, hvis man begynder fra nul. Heldigvis er spillerne konkurrencemennesker, så de vil gerne optimere, siger Jimmi Azam, som har et håb inden januar-træningen.

- Det er, at truppen som minimum er på samme niveau, som den var på, da vi gik på ferie, men der er helt sikkert også spillere, som kommer endnu stærkere tilbage til opstarten. Det bliver spændende at se, hvem det er, siger fysioterapeuten, som allerede har planlagt test af spillerne, når de returnerer efter julepausen.

- Så måler, vejer og tester vi dem igen, så vi kan se, hvor de står i forhold til at deltage i træningsopstarten, som bliver kort, intens og hård.