Hædersmanden fra havnen

Han har dømt mere end 1000 fodboldkampe, og i dem har han blot haft det røde kort fremme ni gange.

- Eller måske 10. Jeg husker det ikke helt, siger han efter et par sekunders betænkningstid.

Om det er ni eller 10 røde kort, er egentlig ligegyldigt, for det er ikke ret mange i mere end 1000 fodboldkampe, og det lave antal røde kort er en glimrende understregning af, hvilke kvaliteter mennesket Jens Christensen rummer.

Der findes mange andre understregninger, en af dem retter sig mod Ringkøbing IF, og sammen med Jens Christensens ydmyghed rammer det fint fortællingen ind om en af de mange frivillige muskler i en klub, som han trådte ind i, da Ringkøbing IF spillede mod de mindre omegnsklubber.

Uden at vinde hver gang.

Fantastisk tid på havnen

Vi sidder på Fjordbrinken i Ringkøbing, hvor udsigten over fjorden er ganske fornuftig, som det hedder på vestjysk.

- Jeg husker at nyde den hver dag, siger Jens Christensen med udsigten til venstre for sig og en kop kaffe samt skålen med fedtebrød foran sig.

Faktisk er han mest kendt som Jens ”Fisker” Christensen, men det hænger ikke sammen med, hvad han beskæftigede sig med i sit arbejdsliv.

I 43 år var han typograf hos De Bergske Blade (Ringkøbing Amts Dagblad), men til gengæld var han barn på havnen i Ringkøbing som søn af en fisker.

- Sammen med tre søskende voksede jeg op på havnen, fordi min far var fisker. Dengang var der masser af børn på havnen, vores forældre var tæt på, og det var på mange måder et privilegeret liv. Selvfølgelig skulle vi også hjælpe, men ikke desto mindre var det en rigtig god tid, husker Jens Christensen.

Viste format på vandet

Sin egen fodboldkarriere bruger han ikke lang tid på.

Han spillede i sine yngre år, og han gjorde alt, hvad han kunne, men den glødende interesse for fodbold var større end talentet.

Hvilket han hurtigt sluttede fred med.

I stedet kastede han sig over roning, og på vandet blev det blandt andet til DM-sølv i fire med styrmand.

- Min interesse for fodbold svandt dog ikke trods mine begrænsede evner på banen, og på vores ferier på den sydlige vestkyst var Esbjerg fB’s kampe ofte et udflugtsmål, fortæller Jens Christensen.

Det var kollegaer, som talte ham ind i fodboldudvalget hos Ringkøbing IF i en tid, hvor håndbold fyldte klart mest på egnen.

- Som noget af det første, lancerede vi blandt andet klubbens første ungdomsudvalg i 1976, og de nye folk i bestyrelsen havde store ambitioner, hvilket selvfølgelig gav lidt høje snakke med håndboldfolkene, siger Jens Christensen med et lettere sarkastisk smil.

Oprykninger var højdepunkter

I hele 45 år har han leveret frivilligt arbejde i Ringkøbing IF, så Jens Christensen har oplevet klubben stige fra nul og niks til divisionsfodbold, hvilket var en stor oplevelse for ham.

- Oprykningen til 2. division er, sammen med den første oprykning til danmarksserien, højdepunkter for mig. Den slags frembringer altså store følelser, når man har været med på hele turen fra det rene ingenting, siger Jens Christensen, mens han sender et eftertænksomt blik ud over fjorden.

Trods sine mange år i Ringkøbing IF har der aldrig været ambitioner om at blive formand, fiskerens søn har det bedst i baggrunden, og herfra håber han, at hjerteklubben på længere sigt etablerer sig i 2. division.

- Der kan selvfølgelig ske alverdens ting, men jeg mener, det er realistisk at stræbe efter 2. division. Der skal jo være noget at kæmpe for, som Jens Christensen påpeger, og han ved, hvad det betyder at kæmpe.

Da han i 2013 takkede af på arbejdsmarkedet efter mere end fire årtier, fik han få måneder senere en kræftdiagnose.

- Det var ikke lige med i planen, konstaterer han roligt.

Han kom sig heldigvis, der er stadig år at nyde udsigten, familien, fodbold og ikke mindst Ringkøbing IF i.

Og det gør han så.

Jens ”Fisker” Christensen.

FAKTABOKS
Jens ”Fisker” Christensen
Alder: 72 år
Bopæl: Ringkøbing
Søskende: Tre
Civil stand: Gift med Trine
Børn: To
Diverse: Han er medlem af Tirsdagsholdet i RIF. Han har modtaget DBU’s sølvnål. Han har i flere årtier passet DBU-arbejde ved siden af job, Ringkøbing IF og dommergerning

CITAT
”Fodbold fylder utrolig meget i mit liv, så en tid uden fodbold på grund af Corona har været vanskelig. Det erkender jeg gerne”
Jens Christensen