Det er jo bare fodbold

Når Henrik Plauborg Jensen kom hjem fra arbejde, blev han mødt af det samme syn hver eneste dag.

Foran familiens hus i Tim stod Tobias.

Med en bold under armen.

Klar til at spille fodbold i haven med sin far.

Typisk en halv time, på gode dage en time, og som Henrik Plauborg Jensen smilende siger, var der en årrække, hvor han glædede sig ekstra meget over, at han blev far i en tidlig alder.

- For så havde jeg jo kræfterne til at spille fodbold med Tobias hver eneste dag efter arbejde.

Far og søn, Henrik og Tobias, deler kærligheden til fodbold, og fodbolden i haven hjemme i Tim er i dag udskiftet med Green Arena og Ringkøbing IF, hvor til Tobias skiftede som U13-spiller.

Igennem årene har det været med far på sidelinjen som en del af trænerteamet, og sådan skulle det også have været i denne sæson på U19-holdet i RIF, hvor Henrik Plauborg Jensen er med i trænerteamet.

Ringkøbing IF’s nedrykning fra 2. division åbnede dog op for en ny strategi, hvor klubbens unge, lokale spillere fik chancen, og 18-årige Tobias var en af flere, som greb den på overbevisende vis.

Kyllingen er fortid

RIF-cheftræner Claus Christiansen ser Tobias som fremtidens 6’er på klubbens bedste mandskab, og den unge RIF-spiller har i løbet af efteråret flere gange vist hvorfor.

Flot overblik trods sin unge alder, stor styrke i presspillet, en fantastisk fod, og den mentale udvikling følger en kraftigt stigende kurve i lighed med at vænne sig til øget tempo og en mere fysisk præget spillestil.

- Tobias indledte sin fodboldkarriere med to år ældre spillere, men som yngre var han nu lidt af kylling på banen – trods sin størrelse, siger Henrik Plauborg med glimt i øjet.

Det er fredag sidst på eftermiddagen, og vi sidder i omklædningsrummet ved Green Arena, hvor far ordner U19-holdets tøj efter gårsdagens kamp med hjælp fra sønnen.

- Jeg må så også tilføje, at Tobias virkelig har udviklet sig på det område, lyder det mere alvorligt fra Henrik Plauborg Jensen:

- Hvis du havde spurgt mig for et år siden, ville jeg nok have svaret, at Tobias’ mindset maksimalt rakte til danmarksserien. I dag har jeg det sådan, at han, hvis han er seriøs, investerer tiden og holder sig skadefri, nok får en divisionskamp eller to, siger han og kigger drillende på Tobias.

Far og søn smiler cirka lige meget.

Slid og mange afsavn

Engang brugte Tobias sin far som en, han spillede fodbold med i haven og ved enhver anden lejlighed, og når far forlod haven, fortsatte unge Tobias med at jonglere.

Når han endelig blev kaldt ind i huset, fortsatte han med at spille med en ballon – det var fodbold hele tiden og alle steder.

Henrik Plauborg Jensen var i sine yngre år en talentfuld, venstrebenet midtbanespiller, som blandt andet brugte år i Holstebro Boldklub, men uddannelsen som elektriker sendte ham tilbage til TSV i hjembyen Tim, hvor han i mange år var en central skikkelse på klubbens bedste hold.

I dag bruger far og søn fortsat hinanden, men nu handler det mere om sparring og fodboldsnakke – uden nogen former for pres på sønnen.

Det var for eksempel Tobias selv, som i en tidlig alder ønskede at tage bussen fra Tim til Ringkøbing lige efter skole, og så gik han fra banegården ud til Green Arena, hvor han udnyttede ventetiden frem mod træning til at lave lektier og spise sin medbragte madpakke i et af omklædningsrummene.

- Jeg har altid trænet vildt meget, og det var ikke alle, som havde forståelse for mine prioriteringer – enten fordi jeg meldte fra til endnu en fest, eller fordi jeg tog med til fest uden at drikke, fortæller Tobias.

Han kunne også have nævnt sin søsters konfirmation tidligere i år – den nåede han kun den absolut sidste del af på grund af en udekamp mod Horsens i danmarksserien.

Eller dengang han droppede turen til Italien sammen med kammeraterne for at fokusere på fodboldkarrieren.

Mor stod model til meget

- Derfor er det også ekstra fedt, når jeg føler, jeg får noget ud af mine prioriteringer, siger Tobias med henvisning til sin entré på det bedste hold i Ringkøbing IF.

Han har drømme, som alle unge fodboldspillere, men drømmene er teflonbeklædt med realistiske delmål.

-  Det kan for eksempel være at komme med i førsteholdstræningen, at komme ind i en førsteholdskamp, at bide sig fast på førsteholdet og så videre. Det er vigtigt med disse delmål, men generelt tager jeg det stille og roligt. Vi må se, hvordan tingene udvikler sig, lyder det roligt og ydmygt fra den unge RIF-spiller.

Hjemme i privaten har de interessen for fodbold for sig selv, måske med lidt opbakning fra Tobias’ lillebror Lasse, mens Henrik Plauborg Jensens kone og hendes familie har natur og jagt som store interesser.

- Kan du huske dengang, mor sagde, at det jo bare er fodbold, spørger Tobias grinende sin far.

Henrik Plauborg Jensens mimik afslører, at han husker det ret klart.

Det var dengang, han var træner for Tobias og holdkammeraterne, de spillede mod mægtige FC Midtjylland, og Ringkøbing IF førte med 3-0.

- Men vi endte med at tabe 5-3, hvilket kunne mærkes på far og mig, da vi kom hjem, og så var det, mor sagde, at det jo bare er fodbold, fortæller Tobias, inden han grinende tilføjer:

- Det gjorde ikke stemningen bedre.

Han erkender dog også, at mor har stået model til lidt af hvert, for der var flere gange, hvor stilheden larmede i bilen, når far og søn kørte mod Tim efter en kamp, hvor det ikke gik som håbet.

- Vi sagde tak for mad, og bar vores tallerkner ud, men ellers blev der ikke sagt noget, indrømmer de samstemmende.

På hold sammen for familiefredens skyld

Samstemmende er de også, når snakken falder på favoritklub, for farmand har naturligvis opdraget sin søn til at holde med Liverpool FC – blandt andet ved for mange år siden at levere en julegave indeholdende Liverpool FC-spilletøj, som lille Tobias sled i trevler.

Til gengæld ophører enigheden, når det kommer til den interne konkurrence mellem de to.

Ingen af dem har for eksempel tabt til den anden i brætspillet Partners. Nogensinde.

- Faktisk er det bedst, vi er på hold sammen for familiefredens skyld, slår Henrik Plauborg Jensen fast.

Far og søn konkurrerer om stort set alt, og hvis de en dag bliver bedt om at skrælle kartofler, handler det udelukkende om, hvem der skræller flest.

Heller ikke i den disciplin har nogen af dem sjovt nok tabt til den anden.

Konkurrencegenet kommer dog ikke fra fremmede, for som Tobias fortæller, har bedstefar det lidt stramt med, at barnebarnet nu har spillet på højere niveau end ham.

Bedstefar var engang en målfarlig angriber på et stærkt hold i Stadil/Vedersø, men nu spiller barnebarnet fodbold i danmarksserien – med udsigt til en divisionskamp eller to, hvis alt går vel …

Der bliver noget at snakke om i juledagene hos en familie, hvor Ringkøbing IF og Liverpool FC fylder en del.

Selv om det bare er fodbold.

Fakta

Henrik Plauborg Jensen
Alder: 41 år
Job: Driftsleder hos Ringkøbing-Skjern Forsyning A/S
Civil stand: Gift
Børn: Laura, Lasse og Tobias
Fodbold: En del af trænerteamet hos RIF’s U19-mandskab
Favoritfodboldklub: Liverpool FC

Tobias Plauborg Jensen
Alder: 18 år
Job: Studerende på handelsskolen
Civil stand: Kæreste
Fodbold: Spiller på førsteholdet i Ringkøbing IF
Favoritfodboldklub: Liverpool FC